A kiberbűnözés több kárt okoz mint gondolnánk

hacker

2018-ben az elindított hackertámadások 77,2%-a sikeres volt. Ebben az évben a kiberbűnözés okozta károk értéke 3 trillió dollár volt, ami az előzetes számítások alapján 2021-re megduplázódhat. Az interneten elkövetett bűncselekmények jelentik az egyik legnagyobb fenyegetést ránk és üzletünkre nézve.

A kiberbűnözés ellen nehéz védekezni, de nem lehetetlen. Sok szolgáltató ajánl weboldal karbantartást, amely során oldalunk folyamatos ellenőrzés alatt áll. Ezenkívül fontos, hogy bonyolult jelszavakat találjunk ki és ne adjuk meg adatainkat akárkinek.

Jelszóválasztásnál sokan esnek abba a hibába, hogy a világ leggyakoribb jelszavait adják meg.

Nézzük a legtöbbször feltört jelszavakat:

 • 123456 (23,2 millió)
 • qwerty (3,8 millió)
 • password (3,6 millió)

Ezeken kívül az emberek gyakran választják még jelszónak kedvenc zenészüket, focicsapatukat vagy szuperhősüket.

 • liverpool (280,723)
 • blink182 (285,706)
 • superman (333,139)

A jelszó azonban csak az 5. helyen áll azon a listán, mely összegzi melyek a legértékesebb információk a kiberbűnözőknek.

 1. Vásárlói adatok
 2. Pénzügyi adatok
 3. Stratégia tervek
 4. Elnökségi és igazgatósági tagok adatai

Ijesztően sok információ található meg rólunk az interneten, melyet még csak nem is kell ellopni, hiszen mi magunk bocsátjuk rendelkezésükre. Azonban azok az adatok, melyeket szeretnénk titokban tartani sok esetben könnyen kideríthetők.

Az 5 leggyakoribb fenyegetés

 1. Adathalászat
 2. Rosszindulatú program/szoftver
 3. Hackertámadás (amelyik tönkretesz egy weboldalt)
 4. Hackertámadás (melynek során pénzt lopnak)
 5. Csalás

A helyzet komolyságát támasztja alá az a statisztika, miszerint minden 39. másodpercben történik egy hackertámadás. Az adatsértések száma ezáltal folyamatosan nő, a nemzetközi szervezeteknek pedig mindössze a 38%-a állítja, hogy tudna védekezni egy nagyobb számítógépes támadás ellen. Egy ennél is elrettentőbb szám, hogy a cégek 54%-a tapasztalt 1 vagy több hackertámadást az elmúlt 12 hónapban.

A legnagyobb adatsértések az elmúlt évekből

 • A Yahoo-t 2013-ban és 2014-ben is érte támadás, az elsőnél 3 milliárd, a másodiknál pedig 500 millió felhasználó adatai kerültek idegen kézbe.
 • A világ legnagyobb szállodalánca, a Marriott 2018-ban jelentette be, hogy egy 2014 óta tartó hackertámadás során 500 millió vendég adatait lopták el.
 • 2014-ben az eBay is áldozatául esett a hackereknek, 145 millió felhasználó adatai váltak nyilvánossá.
 • 2018-ban a Google+ 4 hónapra felfüggesztette szolgáltatásait, miután másodszor is támadás érte őket. 52,5 millió felhasználó személyes adatait szerezték meg.

A sor sajnos nagyon hosszú, említhetnénk még a Facebook-ot, a Twittert, a LinkedIn-t, a MySpace-t, a WordPress-t és még rengeteg esetet, mely során értékes adatokat loptak el.

Jobb félni, mint megijedni. Ez a közmondás tökéletesen ideillő, ugyanis számolnunk kell ezzel a nagyon is valós fenyegetéssel, mely talán az egyik legnagyobb veszélyt jelenti a cégekre nézve. A weboldal karbantartás segít abban, hogy a weboldal mindig naprakész legyen és ne eshessen könnyen hackertámadások áldozatául. A weboldal karbantartás keretein belül az oldalról hozzáértő szakemberek készítenek biztonsági mentést, illetve végzik el a rendelkezésre álló frissítéseket. A weboldal karbantartás nagyon fontos, ha szeretnéd, hogy oldalad biztonságban legyen.