Az uniós pénzeső miatt a pályázatírás díja is változhat

ginop plusz

Az új uniós fejlesztési ciklus a vállalkozásokat kedvező várakozással tölti el a jövőben elérhető források összegét tekintve. A pénzügyminiszter már a múlt év végén ismertette, hogy a pályázati ciklus első évében több pályázati forrás nyílik meg 410 milliárdot meghaladó keretösszeggel, amelyet a cégek beruházásokra, kutatás-fejlesztésre, innovációra és különböző képzésekre fordíthatnak.

A korábbi igen sikeres GINOP folytatása a GINOP Plusz – Vállalkozásfejlesztési és Innovációs Operatív Program, amely a kis és közepes vállalkozások bővítését és fejlesztését szolgálják. A pályázók szempontjából fontos kiemelni, hogy míg a korábbi GINOP pályázatokból 2014-2020 során nem részesülhettek a Pest megyei cégek, addig az új ciklusban számukra is elérhetőek lesznek a különféle pályázati felhívások program feltételeinek. Ez a módosítás jelentősen átrendezi a területenként induló pályázók számát, de akár a pályázatíró cégek működésére is hatással lehet, így a pályázatírás díja is módosulhat a korábbi feltételekhez képest.

Az új fejlesztési időszak összesen hét operatív programból áll, és elmondható, hogy jórészt a korábbi programok folytatásai új néven. A kormány elsődleges célja, hogy minél gyorsabban lehívhassa és felhasználhassa az uniós támogatásokat, és már az elmúlt év végén (december 15-én) felkértek számos szakmai és civil szervezetet a tervek véleményezésre, úgymond társadalmi egyeztetésre. A szakértők már most látják, hogy a kormány az egyes operatív programokra több száz milliárd forintot fordíthat, de hogy konkrétan mekkora összeg jut ide-oda, arról csak általánosságban lehet felbecsülni. Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy ez a számolatlan pénzeső a hazai gazdasági folyamatokra, a nemzetgazdaságra akár hátrányt is jelenthet a későbbiekben.