A konyha átalakítása: Étkező a konyhában, vagy külön térben

konyha átalakítása étkező

Ha a konyhában helyezzük el az étkező garnitúrát, akkor olyan étkezőasztalt kell elhelyezni, ahol kényelmesen elférnek a családtagok, illetve alkalmanként a vendégek. A konyha területén kialakított étkező közvetlen előnye, hogy a tálalás, mosogatás egy helyen lesz megoldható. Mivel a konyhának az étkezőhellyel egy légköre van, ezért minden konyhai művelet a család előtt zajlik. Ezen kívül az étel illata nem járja át a lakást. A konyha átalakítás során a rendelkezésre álló, hely és a konyha formája szabja meg, hogy milyen lehetőségeket enged az étkezőhely kialakításához.

A régi polgári lakásokban külön szoba volt az „ebédlő”. A mai lakásokban ismét egyre gyakoribb a különálló étkező. Az étkező helye egyértelműen a konyha területéhez, vagy a tálaló szekrényhez kapcsolódjék, hogy kiemelje az étkezőt, ezért a többi helytől érdemes lehatárolni. Ennek több módja is van: lépcsővel megemelve, térbe álló fallal, szekrénnyel is kivitelezhető. Az egyes bútorcsoportok elhatárolásához több mint egy méter közlekedősáv szükséges. Így ezen a területen zavartalanul teríthetünk és étkezhetünk.

A külön álló étkező lehet egy kisebb szoba, vagy egy konyhához, esetleg a konyha és nappali közé elhelyezkedő kisebb fülke. Ennek akkor van értelme, ha sűrűn fogadunk vendégeket. Itt általában megtalálhatóak a tálaláshoz szükséges edények tárolására való tálaló szekrények, illetve falra szerelt polcok. Az étkező akár más elfoglaltságok helyszínére is ideális lehet. Az optimális területe kb. 8 fő részére 8 négyzetmétert jelent. A kis alapterületű étkezőfülkéket érdemes összenyitni a konyhával, vagy akár a nappalival.

konyha átalakítás

Étkező garnitúra méretei

Az étkező garnitúra az étkezőasztalból és székből áll. A méreteket meghatározza, az általunk használt étkezőedények, és eszközöknek a száma, illetve a család tagjainak a száma. Egy személy által felhasznált terület általában 60 cm az asztalfelületből, de az edényekkel együtt akár 80 cm-t is igénybe vehet egy fő.

Ha megtetszett egy étkezőgarnitúra, akkor mielőtt kiválasztjuk, érdemes együtt kipróbálni az asztalt és a széket. Ezeknek a magassága között összefüggés van. Ha, beültünk akkor kényelmesen elfér-e a lábunk az asztallap alatt és, hogy nem-e ütközik a lábunk a merevítő bordába, vagy az asztal lábába ami különösen a bővíthető asztaloknál fontos szempont. Ezeknél, a nagyobbítható asztaloknál a további vendégek is elférnek.

A gyerekek helyét is figyelembe kell venni. A magasított gyerekszékek lehetővé teszik, hogy felérjék az asztalt, és így kényelmesen lehet megtanítani az evésre.