Medvehagyma: akár otthon is termeszthető

medvehagyma

A medvehagymát a Mecsekben a tavasz hírnökének tartják. Ilyenkor országszerte sokan keresik fel a bükkös, tölgyes, gyertyános erdőket, hogy begyűjtsék a jellegzetes fokhagyma illatú növényt. Azonban medvehagyma otthon is termeszthető akár balkonládában, kicsi a helyigénye és jól megfér a petrezselyem és a snidling társaságában.

A medvehagyma szezon minden évben kiemelt eseményként van számon tartva. Az erdőtörvény szerint mindenki a saját szükségletének megfelelő maximum 2 kg gyógynövényt, gombát szedhet külön erdőgazdálkodói engedély nélkül. Az idei év újdonsága, hogy ha a megadott mennyiségnél többet kívánunk gyűjteni, akkor az adott területre szóló engedélyt árverés keretében vásárolhatjuk meg. Jó hír, hogy a medvehagyma házilag is termeszthető, ráadásul nem igényel különösebb szaktudást a gondozása.

medvehagyma

A fűszerkertek egyre népszerűbbek, egyre többen vágnak bele az otthoni termesztésbe, így folyamatosan tudják maguk és a családjuk számára a friss, és nélkülözhetetlen fűszernövényeket biztosítani. A medvehagyma (Allium ursinum) kiváló konyhai alapanyag, a virágzás előtt begyűjtött leveleit számos ételhez, leveshez, főzelékhez, szendvicsalapanyagként, de még sós süteményekhez is használhatjuk. Ha nagyobb mennyiséggel rendelkezünk, akkor a tisztára mosott megszárított leveleket porciózzuk kisebb adagokban a fagyasztóba.

A medvehagyma termesztése

A medvehagyma könnyen termeszthető hétköznapi körülmények között. Kimondottan kedveli az árnyékos és félárnyékos helyeket. Ültető földnek humuszos, tápanyagban gazdag földet válasszunk, amelyet sose hagyjunk kiszáradni. A medvehagyma töveket ültetésére a nyár vége és az ősz eleje alkalmas. Nemcsak növénykertben nevelhetjük, hasonlóan a snidlinghez, és a petrezselyemhez, bátran ültessük balkonládába. A medvehagyma magról és tőosztással is szaporítható.