Melanoma tünetei

Melanoma

A melanoma tünetei változóak lehetnek, és különbözőek lehetnek az egyes betegeknél. A melanoma bőrön megjelenő pigmentált elváltozás, amelynek alakja, színe és mérete is változó lehet. A melanoma leggyakrabban a napfénynek kitett bőrfelületeken jelenik meg, de előfordulhat más területeken is.

A melanoma jelei és tünetei a következők lehetnek:

  • A bőrön megjelenő új anyajegyek
  • A meglévő anyajegyek megváltozása (forma, szín, méret, textúra, érzékenység)
  • Aszimmetrikus elváltozás, amely két felé nem osztható
  • A melanoma határainak homályossá válása, nem éles
  • A melanoma színe lehet fekete, barna, kék vagy piros
  • A melanoma átmérője lehet nagyobb, mint 6 mm
  • A melanoma felszíne lehet érdes, durva vagy pikkelyes
  • A melanoma lehet fájdalmas vagy vérző

Fontos hangsúlyozni, hogy nem minden pigmentált elváltozás melanoma, de minden gyanús elváltozást ki kell vizsgálni, hogy kizárjuk a melanoma lehetőségét. Ha bármilyen gyanús bőrelváltozást észlel, haladéktalanul forduljon bőrgyógyászhoz vagy onkológushoz.

Melanoma diagnosztizálása

A melanoma diagnózisa általában fizikai vizsgálatot, bőrbiopsziát és egyéb képalkotó vizsgálatokat foglal magában. Az orvos általában megvizsgálja a bőrön megjelenő elváltozást, és az alapján dönti el, hogy szükséges-e biopszia. A bőrbiopszia során az orvos eltávolít egy kis darabot a bőrből a melanoma kivizsgálása céljából.

Ha a melanoma diagnózisa megerősítést nyer, további vizsgálatokra lehet szükség, például vérvételre, röntgenvizsgálatra, CT-vizsgálatra vagy PET-vizsgálatra, hogy megállapítsák, terjedt-e a rák más testrészekre.

A melanoma korai felismerése és kezelése kulcsfontosságú az esélyek javításához és a halálozás elkerüléséhez. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőriztesse a bőrét, és ha bármilyen gyanús elváltozást észlel, haladéktalanul forduljon szakemberhez. A korai stádiumban diagnosztizált melanoma sokkal könnyebb kezelhető és jelentősen javítja az érintett személy túlélési esélyeit.