Metélőhagyma (snidling) termesztése házilag

snidling

A metélőhagyma igen egészséges, a konyhában is változatos módon használhatjuk fel. A karcsú, fűszerű szárai folyamatosan vághatók, rövid időn belül ismét megfelelő hosszúságot és dússágot ér el. Hasonlóan a cserepes kiszerelésű fűszer- és gyógynövényekhez egész évben telepíthetjük, illetve magvetéssel tavasszal könnyen szaporíthatjuk.

A metélőhagyma közkedvelt kellemes ízhatása miatt, gazdag vitaminokban, de közismert baktériumölő, vértisztító és bélfertőtlenítő hatásáról. Nemcsak saláták ízesítésére és dekorálására használják, hanem gyakran készítenek belőle ecetet illetve salátaolajat.

A liliomfélék családjába tartozik, sokan kedvelik az újhagymánál kevésbé erőteljes íze miatt. A friss snidlinget általában minden nagyobb élelmiszerüzletben megvásárolhatjuk, de jó tudni, hogy otthon is könnyen termeszthetjük. A felfelé növő fűszerű snidling általában a 30-40 cm-es magasságot éri el. A főzést nem bírja, ezért mindig frissen szórjuk az ételbe, illetve a szendvicsre egy közönséges ollóval metéljük a szükséges mennyiséget.

metélőhegyma

A metélőhagyma termesztése és gondozása

A kevésbé kényes fűszernövények közé tartozik, az egészséges palántának tápanyagban gazdag földre van szüksége. Nem csak napos, de félárnyékos helyeken is jól érzi magát.

A snidling magvetéssel szaporítható, a kezdetben gyakoribb öntözésre van szüksége, de a szabadföldi termesztésnél már elegendő az eső által biztosított vízmennyiség. A magvetésre ideális évszak a március és április eleje. Nemcsak konyhakertben, hanem ablakpárkányon, balkonládában is nevelhetjük, de ültethetjük sziklakertbe is.

A cserepes kiszerelésű snidlinget a téli fagyos évszak kivételével bármikor telepíthetjük, viszont aszályosabb időszakban rendszeres öntözést kíván.