Mexikó nyaralás

caleta beach acapulco

A hatalmas ország közigazgatási és kulturális központja a 25 millió lakost számláló Mexikóváros. Az kialudt vulkáni kürtőben, egy feltöltött tóra épült város méreteiben hatalmas: széles főútja 50 km hosszú, helyenként 10 sáv széles. A város gazdag spanyol barokk épületekben, hatalmas katedrálisokban, de nem hiányoznak a világvárosi, modern felhőkarcolók sem. A város tüdeje a Chapultepec park, ahol az Antropológiai Múzeum egyedülálló prekolumbián gyűjteményét lehet megcsodálni. Szintén itt található a város állatkertje. A városközponttól távolabb, Coyoacánban látható Cortes egykori háza.

A főváros kiindulópont a környékbeli azték városok meglátogatásához, melyek közül legismertebb Teotihuacan, hatalmas Nap- és Hold-piramisával. Innen érdemes kirándulni Tuxlába, az ezüstvárosba, vagy Pueblába.

A Csendes-óceáni partvidék nyaralóvárosa Acapulco híres a nyüzsgő éjszakai életéről: rengeteg, felhőkarcoló méretű szálloda, számtalan étterem, bár várja az idelátogató turistákat. A város érdekes látványosságai közé tartoznak a „sziklaugrók”: több 10 méteres magasságból vetik alá magukat a tengerbe.

Mexikó másik kedvelt tengerparti szakasza a Yucatán-félszigeten található Cancun, és a Riviera Maya. A Karib-tenger ezen partszakasza halakban gazdag korallzátonyaival kedvelt búvárparadicsom.

Az itt töltött vakáció alatt érdemes meglátogatni a félsziget maya emlékhelyeit: Chichen Itza híres Kukulkán-piramisát, Uxmal-t, Tulumot vagy egészen távoli, dzsungelbe rejtett Palenque-t. A gyönyörű spanyol stílusú város, Merida lehet a kiindulópontja egy-egy ilyen túrának.

A búvárkodás szinte kötelező, ha valaki itt nyaral: nem csupán a korallzátonyokon, hanem a föld alatt húzódó cseppköves barlangrendszerekben is van erre lehetőség. Mivel a félszigeten nincsen folyó, ezért az ivóvizet mai napig ezekből az édesvízi barlangrendszerekből nyerik az itt lakók. A tengerparton számtalan szórakoztató ún. öko-park várja a turistákat, ahol különböző vízi játékok mellett akár delfinekkel is úszhatnak, és mindeközben megismerhetik a vidék különleges élővilágát. Ilyen ökoparkok: Xel-ha vagy Xcaret.

Mexikó kevéssé ismert, de nem kevésbé látványos tájéka a Réz Kanyon. Vasúton járható be ez a különlegesen szép vidék, ahova kevés külföldi turista vetődik.