Mire figyeljünk koronavírus teszt vásárlásakor?

koronavírus teszt

A COVID-19 tesztelése a járvány egyik legfontosabb eszköze. Az emberek diagnosztizálása mellett a tesztelés hasznos információkat szolgáltat a tudósok és a kutatók számára, amelyek segítenek megérteni a járványkitöréseket, azonosítani a törzsmutációkat, valamint jobban megtervezni és felkészülni egyéb lehetséges egészségügyi válságokra a jövőben. A diagnosztikai tesztek két fő típusa a nukleinsav-amplifikációs teszt, például PCR, valamint az antigén gyorsteszt – mindkettőt az aktuális fertőzések kimutatására tervezték. Előbbit laboratóriumi körülmények között végzik, utóbbit rengeteg platformon megvásárolhatjuk, és akkor témánál is vagyunk: vajon mire kell odafigyelni, ha koronavírus tesztet veszünk?

Nem mindegy, hogy antigén vagy antitest gyorsteszt!

Az antigén teszt egy gyors diagnosztikai vizsgálat, amely kimutatja egy adott vírusantigén jelenlétét, ami azt jelenti, hogy a személy éppen fertőzött-e a kórokozóval. Ezzel szemben az antitest teszt feltárja az antitestek jelenlétét a vérben vagy a szérumban, annak érdekében, hogy az egyén ki volt-e téve már korábban a fertőzésnek. Ha nem kaptunk koronavírus elleni védőoltást, akár azt is meghatározhatja, hogy az adott személy pillanatnyilag fertőzött-e, amennyiben IgM (korai ellenanyag) pozitív eredményt kapunk. Az antitest teszt, tehát egyfajta kimutatási mechanizmus a véráramban lévő antitestek kijelzésére.

Mire kell még figyelmet fordítani?

Kardinális szempont, hogy kizárólag megbízható webshopból rendeljünk, amely nem pusztán az alapvető felhasználási tematikában biztosít garanciákat, de financiális aspektusból is előnyökkel jár, mert egyszerűen olcsóbban hozzájuthatunk a tesztekhez. Nagyon fontos, hogy figyeljünk a gyorstesztekhez tartozó hivatalos hatósági bizonyítványok jelenlétére, és ezen kívül érdemes rákeresni a forgalmazó cégre a Google-keresőben is – sosem árt, ha vetünk egy pillantást az értékelések és vélemények halmazára, mert rengeteg esetleges kellemetlenségtől kímélhetjük meg ezáltal magunkat! Ha viszont időhiányban szenved, akkor adunk egy tuti tippet, ahol mindez teljes mértékben működik: ez a Carbon Medical webshop.