Októberi varjúháj

Októberi varjúháj

A varjúháj félék közé több száz pozsgás növény tartozik, leggyakrabban az októberi varjúhájjal találkozhatunk. Előnye, hogy mire a kertben véget ér a nyári virágbőség, addigra pont ősz elejétől november végéig nyílnak az apró rózsaszín virágai, ráadásul a színt váltó levelei ilyenkor a legszebbek.

A száraz forró nyarak miatt egyre inkább arra kényszerülnek a kertészek, hogy szárazságtűrő növényekkel népesítsék be az udvar napsütötte részeit. Köztudott, hogy a pozsgások remekül bírják a hőséget, a csapadékmentes időszakokat, ugyanakkor a téli fagyoknak is ellenállnak.

Az októberi varjúháj (Sedum sieboldii), más néven októberke igen kedvelt. Mivel terülő növekedésű, bokrosodó évelő jól mutat kőedényekbe ültetve. Telepítésének előnye, hogy nemcsak a virágaival, hanem a leveleivel is díszít. Húsos kékeszöld árnyalatú levelei jól tárolják a nedvességet, ugyanakkor a levelek színe idővel, az évszakok váltakozásával pompás rózsaszínű és narancsos piros árnyalatúvá alakul.

Csillag alakú rózsaszín virágai ősz elejétől november végéig nyílnak. Nemcsak sziklakertben, hanem teraszokon, balkonokon is jól fejlődik cserépben is. Az októberi varjúháj télen teljesen ledobja a leveleit, a tövéig lekopaszodik, azonban a napfény hatására tavasszal ismét előbukkannak az apró levélkéi.