Luxemburgi ingatlanpiac jellegzetességei

luxembourg

Új koncepciók, amelyek megoldhatják a luxemburgi ingatlanpiac problémáit

A Nagyhercegségben számos olyan kormányzati döntés született, amelynek célja az ingatlanpiac fellendítése, az állandó áremelkedés megállítása a bérlemények piacán. A főváros népessége a 20.század elejéhez képest több mint 40 százalékkal növekedett, míg 2000-ben közel 81 ezer lakossal rendelkezett, addig 2017-re 115 ezer főre emelkedett.

Habár Luxembourg még mindig élhető, „emberi léptékű” fővárosnak számít, ahol a lakosok magas életminőségben kívánnak élni a jövőben is. A várost a tisztaság, a biztonság és a dinamizmus jellemzi, emellett nemzetközi és multikulturális főváros. Viszont az ingatlanpiaca szűk, amely az árak emelkedését vonja maga után. A probléma megoldása érdekében, a környező országok tapasztalataiból kiindulva, a főváros több területén indítottak el olyan projektet, amelyben az így épült házak tulajdonosai két lehetőség közül választhatnak: a közvetlen szerzés, vagy 99 éves bérleti jog között. Jogilag az utóbbi esetben a bérlő hasonló jogokat szerez, mint a klasszikus tulajdonos, és a későbbi megszerzéskor pedig elsőbbséget élvez.

Reményeik szerint ezzel is ösztönzik a város jövőbeni lakóit, és 15-20 százalékkal alacsonyabb árakat teremtenének meg az ingatlanpiacon.

Még 2016-ban a luxemburgi képviselőház elfogadta azt a törvényt, amelynek az volt a célkitűzése, hogy kedvező adózási feltételeket teremtsen az építési telkek és házak eladása terén, annak érdekében, hogy fellendítse az ingatlanpiacot, és növelje a kínálatot. A törvény szerint az adófizetők magánörökségébe tartozó ingatlanok nyereségét a globális kamatláb negyedének megfelelő kamatláb szerint kell kiszabni. Jelenleg a Nagyhercegségben a lakáspiacon nagy a feszültség, az eladásra kerülő lakások és ingatlanok, földterületek kínálata jóval a kereslet alatt van.

Az új szabályozás nagy segítség a tulajdonosok számára: így a megtakarítások befektethetővé válnak  az új bérbeadásra szánt ingatlanokba, továbbá bővítenék a Nagyhercegség amúgy is feszült ingatlanpiacát.

A város felkapottsága a bérlemények piacán szintén árfelhajtó tényező. A hazai viszonyoktól eltérően az albérleti lakások értékesítése főként ingatlanközvetítő útján történik, és az ügynökség jutalékát  Luxemburgban a bérlő fizeti, ami nagyjából egy havi bérleti díjat, plusz az Áfát jelent a kéthavi kaució mellett. Igen gyakori Luxembourgban az albérleti szoba kiadás is.

Az albérletkeresést, amely lehet rövid illetve hosszú távú egyaránt, jelentősen megkönnyítheti a Vaubanfort.lu weboldala. A portálon angol nyelven kereshetőek a legjobb ár-érték arányú ingatlanok városi és regionális szinten egyaránt.